Verschillende materialen

Trouwringen zijn er veel verschillende soorten, maten,  kleuren, vormen en ook materialen. Op deze pagina lees je over de verschillende materialen. Wat is nu precies goud en waar moet ik opletten als ik een ring met diamanten aanschaf? Waarom is de één duurder dan de ander? 

Goud

Goud is een element. Van nature zacht, geel, goed te bewerken. Goud is zeldzaam en vergaat niet, want het kan niet roesten/ oxideren, daarom houdt goud altijd zijn glans. Goud is van alle edelmetalen het best bewerkbaar. Denk maar eens aan bladgoud.

Kwaliteit van goud

Puur goud is te zacht om te dragen, dan slijt het snel weg, daarom wordt goud gemengd met andere materialen (zoals zilver of koper) om het te kunnen dragen.  De kleur van het goud is afhankelijk van de legering (het metaalmengsel). 
Door de verschillende bijmetalen ontstaan de verschillende kleuren. Roodgoud ontstaat door toevoeging van koper.
Witgoud door de toevoeging palladium, vroeger mengde men dat met nikkel.

De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in karaat.  24 karaat goud is 100% zuiver goud.
18 karaats goud bestaat voor 18/24 delen (750 duizendsten) uit puur goud, de rest is meestal zilver, palladium of koper.
14 karaats goud bestaat voor 14/24 delen (585 duizendsten) uit puur goud.

Keurmerk

In Nederland kennen we 4 keurtekens als waarborg, dit is bij wet vastgelegd. Ieder gouden voorwerp moet voorzien zijn van een geldig keurteken.

 1. 14 karaat (585/1000)
 2. 18 karaat (750/1000)
 3. 20 karaat (833/1000)
 4. 22 karaat (916/1000)

Een legering met een gehalte lager dan 585 duizendsten (14 karaat) mag geen goud genoemd worden.
Officieel is 8 karaat en 9 karaat geen goud voor de Nederlandse wet.
In Nederland wordt sporadisch 20 of 22 karaat goud in sieraden verwerkt.

Diamanten

Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Er bestaat niks harders op deze wereldbol dan diamant. Het is technisch gezien gekristaliseerd koolstof. De diamant kan in verschillende geslepen vormen voorkomen. De meest gebruikte slijpvorm is als briljant. 

De schittering en het vuur van de diamant in trouwringen wordt bepaald door de slijpvorm van de steen. Terwijl de natuur de kleur en de helderheid van de steen bepaald, is de slijpvorm uitsluitend afhankelijk van de vaardigheid van de slijper.

Certificaat

Wanneer je een diamant koopt wil je zeker weten wat je koopt. Wat is de kwaliteit en waar is de diamant gevonden. Dit wordt allemaal beschreven in het certificaat. Een diamantencertificaat ontvang je bij ons bij elke ring met diamant. Maar wat betekent dit nu precies allemaal?

Karaat

Bij alle edelstenen wordt het gewicht uitgedrukt in karaten, ook bij een diamant. Maar dat is maar één onderdeel wat de prijs bepaalt.

De vier C’s (Cut, Carat, Clarity, Colour) bepalen de prijs van de diamant:

 • Cut: de kwaliteit van het slijpsel van de diamant en de vorm.
 • Carat: het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in karaat. (1 karaat = 0,2 gram).
 • Clarity: de zuiverheid van de diamant. In een diamant zullen namelijk altijd kleine restjes koolstof zitten, welke de schittering tegengaan. In hoeverre deze restjes aanwezig zijn bepaald de zuiverheid.
 • Colour: Een hoge kleur diamant is bijna kleurloos, haast een beetje blauw. Des te helderder, des te waardevoller.

Varianten bij trouwringenactie

Bij trouwringenactie kun je kiezen uit de volgende varianten in gouden ringen:

 • Geelgoud: De traditionele kleur voor trouwringen. Hoe hoger het goudgehalte, des te dieper de geel gouden kleur naar voren komt.
 • Witgoud: Het goud is vermengd met palladium. Het palladium "trekt" de gele kleur van het goud weg. Overkapselt het gele goud en daarom wordt de ring wit van kleur. Witgoud is geen zilver!  Witgoud wordt nooit zwart zoals bij zilver. Na vele jaren kan de witgouden ring iets romig geel worden. Vindt u dat niet fijn, dan gaat u naar de juwelier die de ring zal bewerken.
 • Rood-Rosé goud:  Geel goud en koperdelen worden bijelkaar gemengd zodat er mooie warme kleur ontstaat.
 • Bi-color: combinatie van kleuren goud. Dat kan Geel Wit zijn, of Geel Rosé, Wit Rosé, etc.

Lees ook over onze merkencollectie trouwringen in verschillende stijlen en prijsklassen.

Meer informatie?

Op deze website tonen we slechts een klein gedeelte van ons assortiment. Jullie zijn van harte welkom in onze winkel in Emmen. Wij zijn 6 dagen per week geopend.

Een trouwring draag je je hele leven lang. Daarom is het belangrijk dat de perfecte trouwring wordt gevonden. En daar helpen wij jullie graag bij. Trouwringen uitzoeken doe je samen, we maken er dan ook graag een feestje van en nemen er graag de tijd voor.

Laat dit veld hieronder leeg:Trouwringenactie is een onderdeel van Wolters Juweliers, bezoek ook onze website woltersjuweliers.nl of bezoek onze winkel in Emmen.Wolters Juweliers Emmen
Minister Kanstraat 4
7811 GP Emmen
0591-614470
emmen@woltersjuweliers.nl

Algemene voorwaarden


Betalingsmogelijkheden: